2023 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülleri

Üniversitemizin, Cevdet Kudret ailesi ve TÜYAP iş birliğinde yürüttüğü Cevdet Kudret Edebiyat Ödülleri bu yıl “Şiir” dalında verilecektir.
Seçici Kurulu Elif Sofya, Gonca Özmen, Asuman Susam, Nazmi Ağıl ve Yalçın Armağan’dan oluşan ödülün başvuru koşulları için:http://cevdetkudretodulleri.com

Tiyatro dalında verilecek 2022 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülleri’nde kazanan eserler belli oldu.

Şiir, Roman, Öykü, Tiyatro, Deneme-Eleştiri-İnceleme alanlarında Türk edebiyatına önemli eserler kazandırmış olan Cevdet Kudret’in anısını yaşatmak amacıyla, her yıl bu dallarda dönüşümlü olarak verilen ve yazarın ailesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile TÜYAP’ın iş birliğinde yürütülen ödül bu yıl tiyatro dalında verildi.

Yarışmaya, şartnameye göre son beş yıl içinde yazılmış ve sahnelenmemiş 55 eser katıldı.

Hasibe Kalkan, Ahmet Sami Özbudak, Merih Tangün, Leman F. Yılmaz, Özen Yula’dan oluşan seçici kurulun yaptığı değerlendirme sonucunda, “derecelendirmiş ödüllendirme” yerine, ödülün her biri çağdaş Türk Tiyatrosunun dört ayrı yönünü temsil eden, yeni kuşak yazarlara verilmesi oy birliğiyle uygun bulundu.

Buna göre,

Özgecan Şimşek’in “Alketas” adlı oyunu tragedyayı çağdaş bir yorumla sunduğu;

Erencan Atmaca’ın “K.ÖZ.” adlı oyunu karakter ağırlıklı dramayı yeni bir bakış açısıyla değerlendirdiği;

Cana Bostan’ın “Uygun Bir Kayboluş İçin Ekmek Kırıntıları” oyunu radikal bir sahne plastiğini ele alan deneysel bir metin olduğu;

Berat Beyoğlu’nun “Yaşamak İstediğim Dünyadan Artakalan” oyunu distopik bir dünyayı sinematografik bir kurguyla sahneye taşıdığı için ödüle değer bulundu.

Ayrıca, Türk Tiyatrosuna 1965 yılından günümüze kadar büyük katkıları olan Hidayet Sayın’a, son yazdığı “Kafes” adlı oyunla, duru Türkçesi ve tarihî oyun kavramını taze bir solukla değerlendirdiği için bu yıl ilk kez verilen “Onur Ödülü” ile teşekkür edildi.